Jul 16, 2013

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

As Salam Semua... Hari ni dah seminggu kita berpuasakan... So macam mana puasa anda semua ok?? Ha hari ni saya nak share 1 resepi yang best lagi sedap... Saya ambik resepi ni dari K.Nor@Secubit Garam heee tapi saya dah ubah-ubah sedikit resepi ni... Sorry ea kak derhaka skit dari resepi kak.... Ingat jangan makan kerap sangat ea x elok untuk kesihatan.. Pada yang buntu nak masak apa untuk berbuka puasa apakata cuba resepi ni... Gerenti 1 family mesti suka...


Bahan-bahan untuk Inti:
300gm daging cincang @ 4 keping dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih boleh tambah lagi..
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 paket perencah daging black paper maggi
sedikit air
garam n gula
minyak



Bahan-bahan untuk lapisan:
12 keping roti
3 biji telur
200ml susu fresh
8 keping slice cheese
cheddar/mozarella diparut
* sayur2 ikut suka (saderi/cili benggala/ cendawan/ daun bawang&sup)

Cara-cara untuk inti:

1. Panaskan minyak

2. Tumis bawang putih masukkan bawang besar n daging gorengg hingga daging empuk.
3. Masukkan perencah black paper dengan sedikit air... 
4. Masak sehingga kering ketepikan n biar sejuk.

Untuk Roti lapis:
1. Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega
2. Bancuhkan telur dgn susu sehingga sebati, celup roti kedalam bancuhan susu tadi dan susun dalam bekas.  buat sehingga penuh bekas utk tingkat yg pertama.
3. Tuangkan separuh dari inti tadi keatas roti n ratakan. kemudian susun slice cheese keatas daging.
tutup degan lapisan roti yg dicelup seperti langkah pertama tadi...
4. Ulang proses yg sama... Lastly tabur chesdar parut kat lapisan atas sekali..
jika ada lebihan telur just siram diatas roti supaya x membazir...
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 mnt(sehingga masak)
kuarkan dari oven sedia utk dihidang..


SELAMAT MENCUBA...

p/s: JOM LIKE FB PAGE WanieDD Homemade ;)

2 comments: